23°C

Aktuális ajánlatok [x]


Facebook

Kiknek kedvez búcsúzóul Matolcsy?


Múlt pénteken derült ki, hogy Matolcsy Györgyöt jelöli Orbán Viktor az MNB új elnökének. Ugyanezen a napon a nemzetgazdasági miniszter benyújtott még egy utolsó adótörvény-módosítási javaslatot. Ha ezt elfogadják, több kedvező változás is lehet az adózásban. Mármint egyeseknek kedvező. Ezek közül szemezgettünk.

Lakás-előtakarékosság

Eddig adóköteles volt a lakás-előtakarékosság alapján szerzett vagyon, akár öröklésről, akár ajándékozásról volt szó. A jövőben ezt eltörölné a miniszter. Méghozzá azért, hogy ezzel is elősegítse a takarékossági forma terjedését. A változás jó lehet például azoknak, akik a hozzátartozójuk számára gyűjtenének lakásra. Meg persze az érintett kasszáknak is, ha emiatt megnő a forgalmuk.

Mint nemrégiben megírtuk, az OTP kifejezetten arra számít, hogy a lakástakarék-piac hamarosan felfut, mert a válság óta elhalasztott vásárlások, felújítások előbb-utóbb aktuálissá válnak, s ehhez jól jöhetnek a takarékszámlák.

Főállású anyák

A legalább három gyermeket nevelő, a gyes lejárta után is otthon maradó, úgynevezett főállású anyáknak kedvezne, ha önfoglalkoztatás esetén eltörölnék a minimális járulékfizetési kötelezettségüket.

A főállású anyák igen szerény összegű (jelenleg havi 28 500 forintnyi) gyermeknevelés támogatást (gyet) kapnak. Emellett legfeljebb heti 30 órát dolgozhatnak, de ha ezt otthonukban teszik, akkor nincs időkorlátozás.

Viszont ha a főállású anya önfoglalkoztatóvá válik (egyéni vagy társas vállalkozóként), akkor jelenleg legalább a minimum-járulékalap után meg kell fizetnie a szociális hozzájárulási adót. Ez a jövőben nem lenne kötelező azért, hogy elősegítsék a főállású anyáknál az önfoglalkoztatás terjedését.

Kiva

Mint a kormány már korábban bejelentette, év közben is választhatóvá válna a kisvállalati adózás (kiva). Jelenleg ez még nem lehetséges. Aki év közben jelentkezne be a kivába, az a bejelentést követő hónaptól alkalmazhatná a kisvállalati adózást, és ekkortól önálló üzleti éve keletkezne.

Néhány egyéb, pontosító jellegű változás is lenne a kivánál.

Kata

A biztosítási ügynököknek is felkínálná a javaslat, hogy bejelentkezhessenek a kisadózók tételes adójába (kata). Eddig ők ezt nem tehették még. Az indoklásban hangsúlyozzák, az ügynökök eddig is jellemzően vállalkozóként dolgoztak, ezért nem volt indokolt őket kizárni a kedvezményes adózási módból. (A munkaviszony azért érdekes, mert a jogalkotó nem szeretné, ha színlelt foglalkoztatás lenne a katázás mögött.)

Autólízing és cégautó-adó

A gépjárműadóról szóló törvény pedig ezentúl lehetővé tenné, hogy a tartósan (egy éven túl) bérelt autóknál is le lehessen vonni a cégautóadóból a gépjárműadó összegét. Ami igen kedvező lenne a bérlőknek, és nyilván népszerűbbé tenné a szolgáltatást is.

A javaslattal egyébként a kettős adóztatást szüntetnék meg a lízingelt cégautóknál (vagyis amikor az üzembentartó személye eltér a tulajdonosétól).

Az első jogsértésnél nem feltétlenül zárnák be az üzletet

Az üzlettulajdonosok számíthatnának méltányosabb elbírálásra a jövőben, ha megszegik a jövedékiadó-törvényt. Ekkor ugyanis nem feltétlenül zárnák be az üzletüket, és ha be is zárnák, akkor sem 30, hanem legfeljebb 12 napra. Kisebb fajsúlyú ügyeknél, s első jogsértés esetén a vámhatóság eltekinthetne a boltbezárástól. Az indoklás szerint az enyhítésre azért van szükség, mert az automatikus 30 napos bezárás ellehetetlenítheti a további működést.

Több bontott szesz lehet

A gazdasági racionalitás indokolja, hogy a vendéglátó üzletek és szállodák kiszolgáló részein a jövőben nemcsak egy, hanem választékonként öt-öt felbontott üveg alkohol (például bor) is lehetne.

Játékkaszinó-adó

Érdekes javaslat, ha azt nézzük, hogy a kormány nemrégiben rendesen betett a pénznyerő automaták üzemeltetőinek. A javaslat szerint most kedveznének azoknak a nagyobb forgalmú játékkaszinóknak, ahol még lehetnek pénznyerő automaták: mérsékelnék az adójukat.

A határt 10 milliárd forintnál húznák meg. Alatta maradna 30 százalék a játékadó, az évi tízmilliárd feletti részre azonban 10 százalékra mérséklődne. A tiszta játékbevételbe beleszámítana a kaszinókban üzemeltetett pénznyerő automaták forgalma és az elfogadott borravaló 50 százaléka is.

Az indoklás szerint erre azért lenne szükség, hogy elősegítsék a nagy volumenű, sok embernek munkát adó beruházások megvalósítását. Mindezt azután, hogy jó pár ember munkáját elvették a pénznyerő automaták általános száműzésével.

Különadó

Az energiaellátóknak, például a Molnak lehet jó, hogy az általuk befizetett bányajáradéki összegből legfeljebb másfél milliárd forinttal csökkenthetnék a jövőben az energiaellátók különadóját.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: