23°C

Aktuális ajánlatok [x]


Facebook

Ivády otthagyta az LMP-t

Ivády Gábor a jövőben függetlenként akar tovább dolgozni az Országgyűlésben - jelentette be a képviselő. Egyáltalán nem gondolkodik azon, hogy fél év múlva, amikor lehetősége nyílik rá, átüljön egy másik frakcióba.

Döntését többek között azzal indokolta, hogy habár a párt alapítói közé tartozik és sokat dolgozott annak sikeréért, „az utóbbi időben a lojalitásom és a hitem abban, hogy lehet más a politika, megrendült”. Szerinte a párton belül olyan folyamatok indultak el, amelyek rossz irányba mutatnak. Úgy látja, a jelenlegi LMP „mind retorikában, mind az ügyeknek a súlyozásában, mind a hatalmi erőknek a kialakulásában és az ehhez felhasznált eszközökben” egy belvárosi, liberális rétegpártra hasonlít.

A korábbi kampányok során gyakran feltették neki a kérdést, hogy az LMP „nem az új SZDSZ-e”, de ő erre mindig nemmel válaszolt. Szavai szerint midig azt mondta, hogy erre az jelent garanciát, hogy ő is a párt tagja, de ezt tovább nem vállalja. Konkrét esetet nem említett, ami kilépését megelőzte volna: ez „egy láncolat, egy folyamat” eredménye és egyetlen elemét sem akarja kiemelni. Hozzátette: kilépése üzenet a párt tagjainak és vezetőinek, hogy „valami kisiklott, rossz irányba halad (...) az biztos, hogy ebbe az irányba hogyha haladnak, az SZDSZ kettő fog felépülni”.

marad a mandátum

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szerint szerencsésebb lett volna, ha Ivády a kilépésével együtt lemond a mandátumáról is. Sajnálja, hogy idáig jutott a történet, ugyanakkor fontosnak nevezte azt, hogy a párt testületei következetesen érvényesítették azokat az elveket, amiért a párt létrejött.


Az ellene indított etikai vizsgálat az utolsó csepp volt a pohárban, de nem emiatt, hanem ideológiai alapon hozta meg döntését. Hangsúlyozta, hogy bármilyen támogatást vett át a párt részére, mindig csak az LMP érdekeit nézte és nem csalt, nem sikkasztott. Meglátása szerint egyedül azt lehet a szemére vetni, hogy a párt belső szabályzatának nem felelt meg az az eljárás, ahogy az ügyet kezelte. Hangsúlyozta, hogy a pénzt visszaadta annak, akitől kapta. Az ellene indult eljárást viszont súlyosan aránytalannak tartja a hibához képest.

Korábbi sajtóhírek arról számoltak be, hogy tavasszal, az országgyűlési választások első fordulója után a politikus - aki az egyetlen LMP-s polgármester - közel félmillió forintot kapott egy magánszemélytől, de a pénzt nem fizette be a pártkasszába. Ezt követően az LMP etikai bizottsága kizárta a pártból, de fellebbezése után a politikai tanács megrovásra változtatta a döntést. A párt keddi frakcióülésén tárgyalták az esetet, de nem hoztak döntést.Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: