25°C

Facebook

Hol a legjobb dolgozni?

Hol a legjobb dolgozni?
(happyworker.com)

Az idén 9 vállalat nyerte el a Legjobb Munkahely címet. Nagyvállalat kategóriában a Mátrai Erőmű győzött a Világgazdaság és az Aon Hewitt Legjobb Munkahely Felmérés 2011-es versenyében. A kategória további győztesei: a McDonald’s és a Vodafone. A 250-1000 főt foglalkoztató cégek közül a Fundamenta Lakáskassza végzett az első helyen, dobogós lett még a Bácsvíz és az FGSZ Földgázszállító. A 250 alatti alkalmazotti létszámú vállalkozások közül a Janssen-Cliag Kft., a Hilti (Hungária) Szolgáltató Kft., valamint az Intercontinental Budapest szálloda kapta meg az elismerést – írja a Világgazdaság.

Nőtt az elkötelezettség

A dolgozói elkötelezettség és az elégedettség is nőtt az idén a vállalatoknál – derült ki a felmérés adataiból. A hazai munkavállalók kétharmada nehéz szívvel válna meg a munkahelyétől, az erős lojalitásra azonban a válság is hatással lehet. A 20-24 évesek ragaszkodnak a leginkább a foglalkoztatójukhoz, ám ez a korcsoport a legkritikusabb is.

Az idén az emberközpontúság volt a leginkább az, ami miatt a fenti cégek jó helyezést értek el a versenyben. A munkatársak azt érzik az ilyen vállaltoknál, hogy a vezetők a legértékesebb erőforrásként tekintenek rájuk. Egy átlagos cégnél tízből négyen tapasztalják, hogy megbecsült tagjai a kollektívának, a legjobbaknál viszont tízből heten vélekednek így. Náluk az emberek 80 százaléka úgy gondolja, hogy a felső vezetés jól irányítja a vállalatot, az átlagos cégeknél viszont csak a dolgozók fele. Ugyanez az arány született arra a kérdésre is, hogy mennyire elégedettek a vezetőség kommunikációjával.

Mi kell a dolgozónak?

Az emberek a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a jövőképet szeretik a dolgozók – és azt, ha a fizetés pontosan, időben megérkezik. Az is fontos az embereknek, hogy bejelentett munkahelyük legyen. Számít, hogy milyen a munkahelyi közösség, elismerjék a munkájukat, és teljes körű tájékoztatást várnak el a munkaadótól. Az egyik nyilatkozó dolgozó elmondta: szereti, hogy nem gombóccal a gyomrában kell bejárnia dolgozni, és nem kell attól rettegni, épp milyen napja van a főnökének.

A felső vezetők háromnegyede elégedett a fizetésével, a beosztottaknak viszont mindössze a 40 százaléka. A vezetőség szerint még jelentős fejlődési potenciál van a szervezetükben, a dolgozók azonban úgy érzik: a teljesítményük ennél azért kevésbé fokozható, de még van bennük tartalék.

2011-ben 100 magyarországi cég 23 ezer alkalmazottjának a véleményét összegzik az adatok. A teljes felmérés három kérdőívből áll: dolgozói elkötelezettség, felső vezetői audit, HR-audit. A sorrend kialakításakor azokat a vállalatokat tudják figyelembe venni, amelyek mindhárom kérdőívet kitöltötték.

Aktuális ajánlatok [x]

Ajánlott lap.hu oldalak: