28°C

Itt az APEH internetes árverése

Az Elektronikus Árverési Felület (EÁF) olyan virtuális árverési csarnok, ahol az APEH végrehajtási eljárásai során lefoglalt és az APEH birtokában lévő ingóságok értékesítése történik – olvasható az APEH honlapján. A január elsején kelt bejegyzésben egy az EÁF-ra mutató link is (http://arveres.apeh.hu) található. Az ingatlanokat egyelőre nem árverezik elektronikusan.

Vége a maffiának?

Az adóhatóság honlapjának tájékoztatása szerint az árverésen résztvevők - ideértve annak nyertesét is - az árverés befejezéséig névtelenül árvereznek. Árverési vevő lehet bárki, aki regisztrálta magát az Ügyfélkapun és az árverés szabályait elfogadja. A licitálások nyolc napig tartanak. A nyertesek az illetékes adóigazgatóságnál veheti át az ingóságot.

Korábban Várszeghi György, az APEH Felszámolási és Végrehajtási Főosztályának vezetője a FigyelőNetnek elmondta: a gépkocsik és egyéb ingóságok a becsérték 25-30 százalékán kelnek el, az adóhatóság árverésein szervezett vásárlói csoportok igyekeznek az árakat leszorítani, a helyzet javulását az elektronikus árverés bevezetésétől várják. Nem mindegy az adóhatóságnak sem, milyen áron kelnek el ingóságai a bajba került vállalkozónak vagy magánszemélynek, a magas ár az adósnak és adóhatóságnak egyaránt érdeke.

Nem Teszvesz.hu, APEH

Az elektronikus árverésen csak a becsült érték legalább felét elérő ajánlat számít érvényes ajánlatnak (vagy ennél magasabb akár, ha adós foglalkozásának gyakorlásához nélkülözhetetlen gépjárműről van szó). Ha a nyertes nem fizeti ki a vételárat, úgy az utána következő legmagasabb nyertes helyébe lép. A két vételár közötti különbözet a fizetést elmulasztó nyertest terheli, melynek megfizetésére az adóhatóság határozattal kötelezi.

Más tehát a helyzet, mintha az ember például a teszvesz.hu-n licitálna gépkocsira: nemfizetés esetén itt nem egy mérges eladóval, hanem közvetlenül az adóhatósággal találja szembe magával. A következmény is ehhez mérten a negatív felhasználói visszajelzés helyett egy adóhatósági határozat.

A nyertesnek számolnia kell illetékfizetési kötelezettséggel is: ez ingóságok esetében 10 százalék, gépkocsinál meg köbcentinként 18, illetve 1890 köbcenti fölött 24 forint, éppen úgy, mintha hagyományos módon vásárolná meg.

Röpke megtekinthetőség

Az ingóságok előzetesen megtekinthetők, s ez előnyt jelent az egyéb elektronikus árverésekhez képest. Már ha valaki épp meg tudja tekinteni az adott napon kijelölt fél óra alatt. Az FN-nek a főosztályvezető korábban azt mondta: maga is kevésnek tartja a megtekintésre biztosított fél órát. Ugyanakkor az aktuális hirdetmény szerint néhol 15, vagy csak 10 percig lehet az autót megtekinteni. Igaz, az autó állapotát, hibáit a kiírások meglehetősen részletesen taglalják.

Az adóhatóság leszögezi „Az ingóságok árverésének Üzemeltetési Szabályzatában”: a megtekintés során rejtve maradt hibákért sem az adóhatóság, sem az adós nem vállalja a felelősséget. A kockázatot a licitálónak kell vállalnia, ami nem elhanyagolható, hiszen a megtekintéskor az autót nem szokták beindítani, kipróbálni azt nem lehet. Hogy mindezek ellenére mégis mekkora lesz a licitálási kedv, hamarosan kiderül. Annyi biztos, a maffiától nem kell tartani.

FN a Facebookon


Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel az Üzleti tipp hírlevelére!
(Felhasználási feltételek)


Facebook